Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

O Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει Ρεσιτάλ Κλασικού Τραγουδιού με την υψίφωνο Σταματία Γεροθανάση και τον πιανίστα Θανάση Τρικούπη το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης (14ης Μαΐου 121).
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στη γερμανική ρομαντική σχολή και περιλαμβάνει λίντερ των F. SCHUBERT, J. BRAHMS, R. STRAUSS και A. BERG. Στο δεύτερο μέρος οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν ελληνικά έργα της επτανησιακής σχολής, που βρέθηκαν μετά από μουσικολογική έρευνα του Θανάση Τρικούπη σε ιδιωτικό αρχείο στην Κεφαλλονιά. Τραγούδια των Κερκυραίων  ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΞΥΝΔΑ (1814-1896) και ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ ΛΑΜΠΕΛΕΤ (1864-1932), καθώς και των Κεφαλληνίων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΙΡΗ (1833-1899) και  ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΛΑΥΡΑΓΚΑ (1860-1941), πάνω σε ποίηση Λασκαράτου, Ιατρίδου, Δημακόπουλου, Πολέμη, Καμπούρογλου και Ηλιακόπουλου, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο σύγχρονο ελληνικό κοινό αποδεικνύοντας την ύπαρξη ενός ως επί το πλείστον άγνωστου θαυμαστού ελληνικού μουσικού πολιτισμού που ακούει στο όνομα «Επτανησιακή Μουσική Σχολή», αναφέρεται επιγραμματικά στη βιβλιογραφία της Ιστορία της Μουσικής και μόλις τις τελευταίες δεκαετίες ξεκίνησαν προσπάθειες από διακεκριμένους μουσικολόγους και μουσικογράφους, όπως ο Γιώργος Λεωτσάκος και ο Θωμάς Ταμβάκος, για τη συλλογή και την καταγραφή του.
Η Σταματία Γεροθανάση είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2005) και από το 2006 υποψήφια διδακτορικού διπλώματος του ιδίου Τμήματος. Κάτοχος πτυχίου Πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής) καθώς και κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας (τάξη Βαρβάρας Γκαβάκου). Από το χειμερινό εξάμηνο του 2008 σπουδές στο λυρικό τραγούδι με τον Kammersänger Prof. Jan-Hendrik Rootering στο Folkwang Universität der Künste και συμμετοχή σε παραγωγές του παραπάνω πανεπιστημίου στους ρόλους της Fiordiligi (Cosi fan tutte, Δεκέμβριος 2009), Morgana (Alcina, Δεκέμβριος 2010) και Ηanna Glavari (Die lustige Witwe, Δεκέμβριος 2011). Ταυτόχρονα συμμετέχει ως σολίστ σε παραγωγές της όπερας του Düsseldorf και του Duisburg (2008-2009). Τον Ιανουάριο του 2012 κάνει το ντεμπούτο της στο ρόλο της Pamina (Zauberflöte-Theater Hagen). Από την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013 ανήκει στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin όπου και θα εμφανιστεί στους ρόλους της Susanna (Le nozze di Figaro), Tatjana (Eugen Onegin), Rosalinde (Die Fledermaus) κ.α.
Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2008-2011), υπότροφος  Αριστείας του Α.Π.Θ. (2011), υπότροφος του Folkwang Universität der Künste (Exzellenzstipendium) από το 2010, κάτοχος του DAAD-Preis für ausländische Studierende 2010-2011 (βραβείο της Υπηρεσίας εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Γερμανών Ακαδημαϊκών για φοιτητές από το εξωτερικό), υπότροφος του Γερμανικού Συνδέσμου Richard Wagner για το 2012, η Σταματία Γεροθανάση αποτελεί μία κορυφαία εκπρόσωπο της νεοελληνικής καλλιτεχνικής γενιάς. Στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής δημιουργίας, τον Ιούνιο του 2011 ερμήνευσε μαζί με τον Θανάση Τρικούπη πρόγραμμα ελληνικών τραγουδιών σε συνέδριο που διοργάνωσε η Διεθνής Μουσικολογική Εταιρεία στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Η συναυλία της Αλεξανδρούπολης θα ηχογραφηθεί και θα αποτελέσει μέρος ειδικής έκδοσης–αφιερώματος στην Επτανησιακή Μουσική, που θα εμπεριέχει αποκλειστικά έργα σε πρώτη ηχογράφηση, στην οποία θα συμμετέχουν και κορυφαίοι τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.