ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.

Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. διοργανώνει ένα σύμπλεγμα πολιτιστικών δρώμενων που αφορούν κυρίως Μουσικές Εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Μουσικής), Θεατρικές Παραστάσεις, Ημερίδες, Εμφάνιση μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, Γιορτή παιχνιδιού για τα παιδιά κλπ


ΩΔΕΙΟ


Το Δημοτικό Ωδείο Ορεστιάδας πρωταγωνιστεί στην πολιτιστική ζωή της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού όντας το φυτώριο νέων καλλιτεχνών. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που στόχο έχουν η μουσική διδασκαλία να είναι άνετη και ευχάριστη. Το διδακτικό δυναμικό αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές. Το Ωδείο αφενός παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και αφετέρου αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο μουσικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη διοργάνωση συναυλιών και εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Το Ωδείο περιλαμβάνει τα εξής τμήματα :
- Σχολή Ανωτέρων Θεωρητικών και Συνθέσεως με τμήματα Ωδικής, Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης, Φυγής και Σύνθεσης.
- Σχολή Ενόργανης Μουσικής με τμήματα πληκτών, εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, και κλασικής κιθάρας.
- Σχολή Μονωδίας με τμήματα μονωδίας.
- Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.
- Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας.
- Ερασιτεχνικά Τμήματα : Μπουζούκι, Αρμόνιο, Ακορντεόν, Ηλεκτρική & Ακουστική κιθάρα, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ντραμς, Jazz & αυτοσχεδιασμός και Παραδοσιακά Όργανα.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

Η Δημοτική Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1930 και από το 1997 λειτουργεί υπό την μέριμνα της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Από την ίδρυση της ως σήμερα έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και ποικίλο έργο στον τομέα του πολιτισμού, συμμετέχοντας σε εθνικές εορτές, προσφέροντας της υπηρεσίες της σε διάφορες θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Στη Φιλαρμονική εκπαιδεύονται τα μέλη της δωρεάν και διδάσκονται πνευστά και κρουστά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όλα όσα ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής.
Τα μουσικά σύνολα, που θα λειτουργήσουν απο φέτος, συστήνονται από Καθηγητές Μουσικής και σπουδαστές των Ανωτέρων Τάξεων του Ωδείου. Σκοπός τους είναι η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων διαφόρων ειδών μουσικής (κλασική, μοντέρνα, jazz, παραδοσιακά κ.λ.π.)ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ


Η Σχολή Χορού εδώ και ένδεκα χρόνια αποτελεί μια απο τις καταξιωμένες σχολες της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. με τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων. Μέσα σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον, πλαισιωμένο από έμπειρους δασκάλους δίνεται η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν την Μαγεία του Χορού. Ο χορός αποτελεί μια τέχνη χωρίς περιορισμούς, έναν τρόπο έκφρασης αλλά και ένα μέσο αισθητικής με το οποίο κανείς χαλαρώνει και τονώνει την ψυχική του διάθεση. Τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα εξής : Κλασικό Μπαλέτο, Latin, Ευρωπαϊκοί χοροί, Λαϊκοί Χοροί, Oriental, Oriental για απώλεια βάρους, Μοντέρνος Χορός από 4 ετών και άνω, Μοντέρνος Χορός για ενήλικες και εφήβους

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
α) Ζωγραφικής

Από το 1996 λειτουργεί με επιτυχία με τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων. Το τμήμα της Ζωγραφικής έχει στόχο να ανοίξει ένα παράθυρο στην εμπειρία, να κεντρίσει το ενδιαφέρον, να καλλιεργήσει την δημιουργικότητα, τη φαντασία τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων. Το έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό διδάσκει τεχνικές και υλικά, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η παρατήρηση και η σκέψη, ώστε οι συμμετέχοντες να απεικονίζουν στα έργα τους τα αισθήματα και τις ιδέες τους με μεγαλύτερη ευχέρεια. 

β) Ξυλογλυπτικής

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά λειτουργεί το τμήμα της Ξυλογλυπτικής στο οποίο μπορεί κανείς σκαλίζοντας το ξύλο να το δώσει αναλλοίωτη μορφή στο χρόνο και να μπορεί κανείς σκαλίζοντας το ξύλο να το δώσει αναλλοίωτη μορφή στο χρόνο και και να κατασκευάσει ξύλινα κομψοτεχνήματα. Οι ενδιαφερόμενοι διδάσκονται διάφορες τεχνικές και μεθόδους για να μπορούν να δημιουργούν χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς επίσης και αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης

γ) Πηλοπλαστική

Ενδέκατος χρόνος λειτουργίας με τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων. Η πηλοπλαστική καλλιεργεί την αντίληψη του χώρου και την αίσθηση της αφής, δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις του πηλού να διερευνήσουν δυνατότητες του χώματος. Επίσης, μαθαίνουν την υπομονή, διότι το υλικό του πηλού απαιτεί χρόνο στο πλάσιμο, στο στένωμα και το ψήσιμό του και εξασκεί ιδιαίτερα τη φαντασία, μιας και το αποτέλεσμα που παίρνουμε από το φούρνο είναι διαφορετικό από το μόρφωμα που μπαίνει μέσα σε αυτόν .

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1962, ενώ από ο 1997 ανήκει στη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο. Η Βιβλιοθήκη έχει σαν στόχο τη διάθεση της ανάγνωσης, τη δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου, την αισθητική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, την ψυχαγωγία και το κέντρισμα της φαντασίας καθώς και την ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος. Από το 2006 στο χώρο της βιβλιοθήκης λειτουργεί και το Δημόσιο Κέντρο Πληροφορικής αποτελούμενο από 4 H/Y με δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, αναζήτησης πληροφοριών σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, προσβάσεις στον κατάλογο της βιβλιοθήκης από τους χρήστες της, με σκοπό της εξοικειώσεις τους με την βιβλιοθήκη, τις νέες τεχνολογίες και την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης. Επίσης η Βιβλιοθήκη διαθέτει 2 Η/Υ με ειδικά ακουστικά, μία συσκευή μεγέθυνσης οθόνης για άτομα με προβλήματα όρασης και 1 Η/Υ με ειδικά εξειδικευμένα εξαρτήματα και προγράμματα για άτομα με κινητά προβλήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους.

Κ.Δ.Α.Π

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. Οινόης, Πύργου, Με.Α.) φιλοξενούν παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών προσφέροντας δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών αλλά και τη στήριξη στον εργαζόμενο γονέα. Με τη βοήθεια έμπειρων παιδαγωγών τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της τέχνης, της μουσικής, του βιβλίου και τη χρήση Η/Υ. Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα. Στοχεύουν μέσα από ποικίλες και πολύμορφες δραστηριότητες στην ανάπτυξη κοινωνικότητας, συντροφικότητας και συνεργασίας μεταξύ των παιδιών και των προσωπικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΛΕΙΣΣΟΥΣ

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, με σκοπό την εξυπηρέτηση των οικογενειών του Δήμου Ορεστιάδας. Από το 2009 μέχρι και σήμερα η ΔΗΚΕΠΑΟ έχει αναλάβει την εποπτεία και την διαχείριση του παιδικού σταθμού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο, που βρίσκεται στην περιοχή της Κλεισσούς, το οποίο σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας παιδικών σταθμών. Διαθέτει μεγάλους φωτεινούς και ασφαλείς χώρους, άρτια εξοπλισμένους και διακοσμημένους με ευαισθησία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικιακής ομάδας και εμπλουτισμένο με θέματα που αφορούν την κοινωνική, συναισθηματική και νοητική εξέλιξη του παιδιού. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση, ώστε με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο να γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει. Με τον ίδιο αυτό τρόπο ευαισθητοποιούνται σε θέματα επικαιρότητας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Οι ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται συμβάλλουν στο να αγαπήσουν την σωματική άσκηση, τη μουσική, το τραγούδι, τη θεατρική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες και τη δημιουργία.
Ο σταθμός είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής" και επιδοτεί τις θέσεις φιλοξενίας με κριτήρια επιλογής. Παράλληλα όμως διαθέτει και θέσεις για την εξυπηρέτηση οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 60 νηπίων ηλικίας από 2,5 έως την ηλικία υποχρεωτικής φοίτησής τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το άρτια καταρτισμένο παιδαγωγικό προσωπικό, συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη των νηπίων με τον σχεδιασμό ενός κατάλληλα διαμορφωμένου αναπτυξιακού περιβάλλοντος.
Ο σταθμός διαθέτει και παιδίατρο, η οποία ασκεί την γενική επίβλεψη στα νήπια και είναι υπεύθυνη για το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των παιδιών.